‘Colours of the Sea’
Klasiena Soepboer
keramiek en plastic

De zee zoals wij die kennen, in al zijn kleuren en verscheidenheid, staat op het punt drastisch te veranderen. Dit is een moeilijk tegen te houden proces.

Prachtige koraalriffen van duizenden jaren oud verbleken en sterven af als een gevolg van onze levenswijze. In plaats van de bijzondere kleuren van de natuur, bepaalt het afval van de mens steeds meer de kleur van de zee.

In opdracht van Stichting De Noordzee heeft Klasiena deze verandering verbeeld in het werk ‘Colours of the Sea’. Geen magisch zwevende blauwe tentakels van het koraal, maar stijve witte skeletachtige vormen. Het plastic wat hierin verwerkt is bepaalt de kleur van elk koraalstuk. Een toekomstbeeld dat dichterbij is dan ooit.

‘In dit werk heb ik gezocht naar een vorm waarin de kijker zich in eerste instantie aangetrokken voelt tot het plastic. Dit door het werk op een esthetische en in een niet direct herkenbare manier te presenteren. Met het besef daarna dat het hier om plastic gaat hoop ik bewustzijn op te roepen.’

Dit kunstwerk is een gift van Stichting de Noordzee aan DFDS, als blijk van waardering voor het mede mogelijk maken van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2017. Tijdens deze tour maakt Stichting De Noordzee de gehele Nederlandse Noordzee kust schoon met duizenden vrijwilligers en vraagt hiermee ook aandacht voor de afvalproblematiek.